Висш китайски здравен служител предупреди местните да не докосват чужденци, ден след

...
Висш китайски здравен служител предупреди местните да не докосват чужденци, ден след
Коментари Харесай

Китай предупреждава китайците да не докосват чужденци - заради маймунска шарка


Висш китайски здравен чиновник предизвести  местните да не допират чужденци , ден след като Китай записва първата си зараза с маймунска шарка , оповестява БиБиСи. В обява в Weibo, главният епидемиолог в Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите  Ву Зуню посъветва да не се позволява " контакт кожа до кожа с чужденци ". Публикацията провокира дискусия, като някои я дефинираха като расистка. Оттогава мненията към истинската обява са деактивирани от платформата.

" За да предотвратим допустима зараза  с маймунска шарка и като част от нашия здравословен метод на живот , се предлага да нямате пряк контакт кожа до кожа с чужденци ", коментира Ву. Ву също по този начин прикани локалните поданици да заобикалят контакт кожа до кожа със скорошни пасажери, които са се върнали от чужбина през последните три седмици, както и с непознати. Той разгласява коментарите ден откакто югозападният град Чунцин заяви за първия си случай на маймунска шарка  при субект, дошъл от чужбина. Не е ясно дали лицето е китайски жител или чужденец. Публикацията, която бе необятно публикувана в обществените медии през уикенда, провокира значително сериозни мнения в Weibo.

" Това е доста несвоевременно (да се каже). В началото на пандемията някои чужденци се изправиха и (ни защитиха), като споделиха, че китайците не са вируси ", написа коментатор.

" Колко расистко е това? Какво ще кажете за тези като мен, които живеят в Китай от съвсем 10 години? Не сме виждали фамилиите си от към 3-4 години заради затварянето на границите ", написа различен консуматор на Weibo, който явно е чужденец.

Китай наложи някои от най-строгите Covid ограничения в света  от началото на пандемията, които включват ненадейно блокиране, затваряне на граници, наложително тестване и ограничавания за пътешестване.

Вирусът на маймунската шарка, който се предава посредством непосредствен контакт  със инфектирани хора, животни или нечисти материали, нормално предизвиква признаци като тресчица, главоболие и обриви. Около 90 страни, където маймунската шарка не се смята за ендемична, са съобщили за огнища  на вирусното заболяване, което Световната здравна организация разгласи за световно изключително състояние. Има повече от 60 000 доказани случая  и някои неендемични страни оповестиха за първите си свързани смъртни случаи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР